Fast (roman, 2014)

Fast är en konstnärsroman och handlar om en författare som prisgivit sig själv åt ett hemskt öde; likt kung Midas kan han inte komma i kontakt med något utan att förvandla det, men i detta fall till fiktion. Verkligheten smulas sönder framför ögonen på honom och det är priset han valt att betala för att kunna skriva sina böcker. Det är också en fantasi kring en sons självmord och en dotters hämnd.

Författaren, en äldre, rik och distingerad man av värld, ankommer Madrid för att röja ur sin sons dödsbo och få ett svar på vad som hände en ungdomskärlek fyrtio år tidigare. Istället trasslar han in sig i sina fantasier om sin sons liv och påbörjar en roman om sonen och ungdomskärleken.

Kompositionen lånar sin teknik från bildkonsten och använder sig av bildelement och deras metaforik i olika konstellationer för att skapa både den yttre, narrativa, och den inre strukturen. Grundelementen kommer från Francisco José de Goya y Lucientes fjorton mardrömslika väggmålningar utan namn som nu går under benämningen de svarta målningarna, vilka bär på en djup symbolik, på samma gång existentiell, politisk och religionskritisk.

Utgiven av MBM Förlag, 2014.

Här går den att köpa: http://www.adlibris.com/se/bok/fast-9789186505394

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s