Fördrivs ondskan när man erkänner den?

Det kan ni ju fundera på under dagen.

Michael Azar skriver mkt bra i DN Kultur idag om den franske filosofen Foucaults fjärde band i sexualitetens historia, som nu publiceras postumt.

(Foucault ville inte ha någon postum publicering och verket var inte helt färdigt, men förväntningarna och den kommersiella potentialen vann den matchen till slut.)

En sak som fastnar och som Azar förklarar pedagogiskt är hur Foucault frilade den kristna tankevärldens koppling mellan sexualitet och sanning, och hur den användes både som botgöring och för att övervaka, kontrollera och forma oss.

Dvs. enkelt uttryckt, biktens funktion och sanningskrav; löftet att ondskan fördrivs bara man erkänner den sanningsenligt och öppet, inför en annan människa.

Men är inte detta bara en stor illusion? Eller är det delvis sant?

Här finns en mängd associationer att göra, från diverse maffiafilmer där bossen biktar sig och sen fortsätter mörda, via hustrumisshandlaren som gråter vid den slagna kvinnans bröst och hulkande ber om förlåtelse och nu, utöver att ha förnedrat och kontrollerat henne genom en misshandel, förnedrar henne dubbelt upp genom att kräva hennes förlåtelse och bot för den egna skulden, till rapparen Tupac som endast anser att Gud har rätt att döma honom.

Ingen ondska försvinner i och med detta.

Men sen har vi exempelvis Sydafrikas sanningskommision, och då kompliceras bilden. Där, som jag förstår det, hjälpte faktisk ritualen landet att läka något lite. Representanter för det förtryckande apartheidsystemet bekände sina och systemets synder offentligt, vid sidan av rättsprocessen, och det gav en del känslan av upprättelse och gjorde det lite lättare att gå vidare.

Tja. Frågan är svår. Fördrivs ondskan av att man erkänner den och uttalar den?

Även Kirkegaard skrev om detta, och kallade tystnaden ”demonisk”. Det finns sanning i detta.

Eller vad tror du?

Fundera på det när du äter en glass i solen på lunchen idag, diskutera med säljchefen eller varför inte utföra ett experiment och prova att erkänn din senaste synd för ekonomiansvarige och rannsaka sedan ditt inre djur.

Kommentarer inaktiverade.