Tänkande August

Gör research om AI och minns plötsligt en sk datamaskin jag skrattade åt i tioårsåldern eftersom jag ju visste att datorer INTE fungerade på det sätt som barnboksförfattaren föreställde sig. Jag talar givetvis om Nils Olof Franzéns skapelse Tänkande August, som är en dator mästerdetektiven och universalgeniet Agathon Sax bygger åt sig själv för att bli ännu bättre på att fånga skurkar. Det som jag minns som fånigt var det där att han behövde ”mata” maskinen med allsköns data – så fungerade det ju inte alls!

Såhär beskrivs det i en av böckerna:

”Det gäller att tala om för maskinen en massa saker som man vet. Det gör jag genom att trycka på dessa knappar. Det kallas att mata maskinen med data, det är den så kallade datamatningen. Utan denna matning kan Tänkande August omöjligt tänka eller på annat sätt användas.”

Grejen är ju att maskininlärning, som är den teknik som driver dagens AI-boom precis fungerar så. Att lära ett neutralt nätverk att kunna identifiera en människa (vilken som helst) eller ett fonem i ett språk (som ju kan uttalas på de mest individuella vis) kräver massiva mängder av exempel – indata – att träna på.

Tänkande August, svensk barnlitteraturs första AI.

Kommentarer inaktiverade.