Lena Andersson leker med klossar

Lena Andersson leker idag vidare med sina logiska klossar som hon tålmodigt staplar på varandra och sen betraktar.

Det största felet hon ofta gör sig skylidg till är att formen på hennes klossor inte motsvarar det de ska representera i verkligheten.

Ta dagens logikövning i DN, som säkert inte finns på nätet, där bygget blir ett fuskbygge redan i mitten, när hon skriver:

”För att konsten och de intressekonflikter den behandlar utspelar sig i medvetandet, inte i materiella förhållanden eller i fysiska motsättningar.”

Skriver den vilkska Konstvärlden (Vilks älskar den termen: Konstvärlden) under på den snäva defintionen? Nej, det gör den sannerligen inte alls. Förresten räcker det med ett snabbt test mot verklighetens konstverk så ser man att den där tesen faller som en murken fura; finns det något den samtida konsten älskar så är det ju att rent fysiskt blanda sig in i verkligheten.

(Även om jag personligen oftast inte berörs av sådan konst. Men den finns, vare sig jag gillar den eller ej. Kanske borde hon ha skrivit ”borde utspela sig”?)

Nå, det hindrar inte att jag håller med henne om det felaktiga i att (principiellt) rensa bort bilder och tankar, som hon uttrycker det. Men gränsdragningarna hon gör, och antagandena hon ställer upp, för att nå den slutsatsen är felaktiga.

Yttrandefrihet och rätten att inte bli utsatt för hot om våld och våld räcker som argument, att ringa in och skära av konsten från icke-konsten är onödigt.

Annonser

2 responses to “Lena Andersson leker med klossar

  1. Nu har jag bara Lena Anderssons artikel i minnet för jag läste den på biblioteket igår, men som jag förstår ovanstående mening syftar hon på att konsten verkar genom symbolvärden och att det är där som intressekonflikter kommer till uttryck (”medvatandet” som Andersson skriver är luddigt). Det kan vara nog så blodiga strider som dem om kampen om territorium och materiella tillgångar. Att det är på det sättet tror jag inte att den ”vilkska” konstvärlden har något att invända mot – även om konsten i denna värld alltför ofta reduceras till en kapitalvara som vilken som helst på marknaden.

    Nå, det var bara en reflektion, för jag uppfattade citatet och dess sammanhang i en helt annan mening än du.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s