Ismail Kadare om negativt skapande

Negative creation for a writer is what he doesn’t write. You need a great talent to know what you shouldn’t write, and in a writer’s consciousness nonwritten works are more numerous than the ones he has written. You make a choice. And this choice is important. On the other hand, one must liberate oneself from these corpses, bury them, for they prevent one from writing what one should, just as it is necessary to clear up a ruin in order to prepare the site for building.

Ismail Kadare, saxat ur en intervju publicerad av The Paris Review.

6 responses to “Ismail Kadare om negativt skapande

 1. Underbart sagt. Och förfärande. Men jag tror att det bara är rikt begåvade människor som ser det här ”problemet”. Andra tar första bästa intrig och travar på i sina egna fotspår.

  • Ja, precis: hemskt och sant på en och samma gång. Det går så så fort att skriva dit en rykande pistol i någon intet ont anande fiktiv figurs hand men oj oj oj, sen sitter man där med en klängapa kring halsen som man inte alls tycker är speciellt trevlig och hur ska man sen bli av med den? Det går inte!

   Alltså, du har precis rätt: Vartenda ord måste övervägas för det kan leda till en berättelse som man alls inte vill skriva på ett språk man avskyr…

 2. Har jag sagt det? Hjälp ; )

 3. Underbart och liknande kommentarer gör att jag tror pâ bloggen som enhet! klängaporna är hemska och som du säger – de hoppar upp i famnen pâ tre röda, men ta ned dem, sak som borde vara den enklaste sak i världen, är nästintill omöjligt. Det där med den rykande pistolen har Hitchcock skrivit missledande om – som menade ngt som att om intrigen slows down, sätt dit en man med pistol och se vad som händer. Fungerade för honom, och kanske i viss film, men i övrigt tror jag det är det sämsta man kan göra…!

  Allt gott till bägge, denna fredagmorgon!

  • Haha, tack själv för en underbart positiv kommentar, H! Jag håller med, en riktigt dålig idé för de flesta fiktiva verk som kört fast… Hoppas du får en strålande fredag! Här i Stockholm skiner solen och det är vackert. Sitter nu på förmiddagen i Filmhusets café och arbetar. Skönt ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s