585. Listdjävulen

Tidningen Vi Läser har tydligen rangordnat 40 svenska författare under 40.

Varför då?

Allt kring en sån där lista tycks mig ganska cyniskt. Säger den inte mest något om viljan till makt (och dumheten) hos dem som ställt upp och publicerat den?

Tyvärr är det så att saker som rangordnats får oss att liksom automatiskt börja dregla.

Men, förlåt, borde vi inte, istället för att låta våra instinkter ta över och börja diskutera å ena sidan X och andra sidan Y och varför inte Z?, le i mjugg och läsa exempelvis Galärdagbok av Kertéz, för att minnas hur godtyckligt det oftast går till när en bok eller författare skrivs upp eller förträngs eller åsidosätts?

4 responses to “585. Listdjävulen

  1. Tänkte just på det idag när jag bläddrade bland lite böcker på Antis: Det där aktualitetsdreglet: För vem läser idag Björn Håkanssons essäer, eller minns ett pip av Ole Hessler, eller läser om Yasar Kemal, eller analyserar Majken Johansson? (Obs – ingen som helst rangordning bland de nu nämnda).

    Själv valde jag en liten tunn osprättad bok av Anna-Karin Palm.; Advent från 1998: vet inte ett skit om den. Kriterium: Smal, kvinna, som inte häver ur sig böcker vartannat år. Bra va?

  2. Ja, tack, är också trött på listor. Visserligen är jag kanske lite avundsjuk på folk som smidigt kan organisera sina omdömen i listform, är själv nästan oförmögen att vara kategorisk. Men, som konstaterat, det är ju lika godtyckligt tyckande vare sig det står i listform än i en resonerande text, och ja, vad föredrar man då liksom, egentligen.

    • Att vara oförmögen till att kategorisera = begåvning att vårda, enligt mig : )

      Är inte listor också förbaskat osexiga? (Ett gott skäl bara det att dissa dem.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s