297. Aglaktuq på mapudungun

I Sverige finns det ett litet fint förlag som heter Aglaktuq och drivs av två systrar, Anna och Karin. Aglaktuq betyder ”skriver” på inuitspråket inupiatun.

Lustigt nog har jag nu, efter studier i mapudungun, som talas av mapuchefolket (ursprungsfolk i Chile och Argentina), av en slump, hittat ett ord som också uttalas aglaktuq (transkriberat till spanska från ett av de två vanligaste skriftspråken för mapudungun), och på mapudungun betyder aglaktuq inte alls skriver, utan ett (ovanligt) stort och generöst hjärta! Fint, eller hur?

Uppdatering: Aglaktuq drivs av TRE personer!

Anna Vogel
Karin Ström
Agnes Stenqvis

6 responses to “297. Aglaktuq på mapudungun

 1. Ja, det var fint. Ska berätta för min Grönlandsresenär-vän. Förresten, jag skickar länk till dig.

 2. Susanne Tupy

  Kul!!
  Grönlandsresenären har två kommentarer:
  1. Om man låtsades att aglaktuq var grönländska, så skulle det uttalas ungefär ”a§§attoq” – där §§ får beteckna det underbara väsljud, som hörs när luft strömmar ut vid sidan av tungan och q är ett ”glottal stop”, en explosiv tonlös konsonant, som uppstår nere i svalget när det stängda struplocket plötsligt öppnas och släpper ut luftströmmen. (Det var en teknisk beskrivning, kunde kanske spelas på en saxofon).
  Med nutida grönländsk stavning blir det allattoq, som betyder skribent.

  2. Samtida grönländska konstnärer av olika art – musiker, poeter, bildkonstnärer – har känt sig få och aningen isolerade på sin stora ö. Man har sökt kontakter i andra delar av världen och har ofta funnit och odlat dem i just Sydamerika. Många har besökt Anderna. Jag har ännu inte hört talas om mapudungun i det sammanhanget men vem vet…
  Inussiarnersumik inuulluaritsi / Susanne

 3. Wow! Jag visste direkt att det var ett magiskt namn när jag hittade det och förälskade mig i det – men det här var ju helt otroligt!

 4. För bra för att vara ”sant” var det …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s