205. Att knyckla till och att välta över ända

Idag är jag lite extra tacksam för att naturen inte begagnar den raka linjen i samma patologiska utsträckning som mänskodjuret. Att för länge exponeras för alltför många raka linjer är sjukdomsalstrande; ja, till själva vansinnets rand drivs jag av de raka linjerna. Livet blir lådor, som stoppas i lådor, som stoppas i lådor osv. Vilka är de mänskor som drömmer om att allt, slutligen, ska vara ett lådsystem? Är det det moderna projektets verkliga syfte och mål? Skulle jag tvingas beskriva det västerländska samhällsbygget med ett ord för en utomjording, skulle jag, tyvärr, med tårar i ögonen och illamående, sammanfatta det med ordet: ”raknat”.

En sant poetisk uppgift borde således vara att knyckla till saker och ting.

Annars tänker jag på att två branscher är hemska, och dessutom drar till sig de flesta av våra arrivister och medelmåttor som vill optimera förhållandet mellan sin medelmåttighet och det samhället kan tänkas erbjuda dem. Finansbranschen och mediebranschen. I den förra kan en medelkorkad individ tjäna tre till fem gånger mer än han eller hon kan i vilken annan bransch som helst. En gymnasieekonom med usla betyg kan bli pensionsrådgivare och casha in 70 pannor plus bonus i månaden. En smart individ kan tjäna ohemula summor. Och i mediebranschen kan en medelkorkad individ maximera sin samhällsmakt. Där behöver du nästan ingen utbildning alls, det är bara sätta igång och vråla dig fram till en sk. ”plattform”. Snart får du skriva kolumner i dagspressen och vara med på TV och uttala dig i frågor där du har noll och ingen erfarenhet. Och att vara skamlös är bara en merit.*

En sant revolutionär uppgift borde alltså vara att krossa dessa två missförhållanden.

*Det är såklart ingen ny analys. Orkar inte ens börja rabbla referenser.

One response to “205. Att knyckla till och att välta över ända

  1. Och allt det där tramset om positionerna som ligger bra till för de med schyssta järnrör, raka puckar, och ständigt okänsliga adrenalinpåslag utan tanke på följderna, blir sedan omdöpt till ”meritokrati”. Kolla babianerna på Wall Street före stängningsdags, eller lyssna på alla som härmar åsikter en masse. Papegojorna.

    Hur kan man ändra det? Bara genom sin personliga hållning, eller motståndets nonchalans. Ja, just det, motståndets nonchalans, där sa jag något bra för första gången idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s