184. Om den döde

Och så är jag åter hos honom. Anders. Hans bror Sten brukade spöa honom rejält. Krister och Birgitta lät det ske. Min mamma brukar berätta, ja, det är faktiskt det enda hon någonsin säger om Anders kommer på tal, den enda minnesbild som verkar ha överlevt i henne, hur Anders fem år gammal stoppade henne och min bror på gångstigen till kullarna, och sa att han skulle spöa dem om de inte gav honom min brors leksaksbil.

Oss småkillar började han trakassera när vi var gamla nog att ränna runt i kvarteret själva. Det började oftast med att han beordrade oss att göra saker. Sånt som var omöjligt att göra. Äta en daggmask. Hoppa ner från skoltaket, som var över fem meter högt. Och när vi vägrade blev konsekvensen såklart att vi skulle ha stryk. Den som sprang långsammmast, var svagast, det lättaste bytet, blev fälld till marken och fick ett par hårda slag på lårens mjukdelar som straff. Vi grät både av förödmjukelsen och av smärtan.

Många år senare tvingade Anders oss att vara med på någon slags lek med diffusa regler som gick ut på att vi skulle gömma oss på skolområdet och att han och Håkan skulle försöka fånga oss. Det var spännande till en början. Hotet var lagom verkligt, lagom skrämmande. Men så tog de Jonas. Anders knöt en halsduk om vardera handled på honom, och spände upp honom i en låg och bred skylt. Precis så högt att han behövde stå på tå. Jonas röst brast. Han bad Anders att sluta. Sa att han inte ville vara med längre. Anders drog munkjackan och t-tröjan över hans huvud, så att Jonas hud blottades, och skrek ut i höstskymningen att han skulle piska Jonas med sitt skärp tills dess att vi andra gav upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s